środa, 17 września 2014

BEZY Z KREMEM KOKOSOWYM

Bezy są przepyszne. Bardzo słodkie, ale tak rozpływające się w ustach że nie można się im oprzeć. Ciężko jest znaleźć przepis na bezy, które będą odpowiednie dla piekarnika, w którym są pieczone. Ja jednak taki przepis znalazłam, a próbowałam z wieloma.
Bezy można podawać z każdym kremem i ze wszystkimi owocami. Z nimi wszystko się komponuje.




BEZY Z KREMEM KOKOSOWYM

Beza:
- 150ml białek
- 220g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do miski wlać białka i ubić pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować 6-8 krążków o średnicy około 7cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 i piec bezy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku natomiast pozostaną wilgotne i piankowe. Gotowe bezy przełożyć ulubionym kremem i udekorować startą czekoladą lub świeżymi owocami.

Krem:
- 4 żółtek
- 1 białko
- 500g mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w wodzie
- 4 łyżki cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych

Krem: Żółtka wkładamy do miski razem z białkiem i cukrem i ubijamy na do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Trwa to około 10 minut. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone z kokosem, a następnie dodajemy ubite żółtka. Na końcu delikatnie wlewamy do masy rozpuszczoną żelatynę i łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera, żeby nie powstały grudki.





2 komentarze :